whatsapp

Sakal Ekimi

Günümüzde saç ekimi işleminin dışında erkekler tarafından sıkça tercihe edilen bir diğer işlem de sakal ekimi işlemidir. Sakal, erkeklerin tarz oluşturması ve estetik açıdan ilgi çekmesini sağlayan en önemli etkenlerden birdir. Çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak sakallarda meydana gelen dökülme sonucu seyrekleşen sakallara, sakal ekimi tedavi işlemi uygulanarak kişilerin arzu ettikleri estetik görünüme ulaşmaları sağlanmaktadır.  

Erkekler arasında oldukça popüler ve önemli olan sakal kişilerin yüzlerinde istenilen miktarda olmayabilmekte bazen de istenilen yoğunlukta olsa bile dağınık bir şekilde olabilmektedir. Bu durumlarda kişi estetik görünümünden rahatsız olabilmektedir. Kişiler hoşnut olmadıkları sakal görünümünden çeşitli tedaviler sonucunda kurtulmakta ve arzu ettikleri görünüme ulaşmaktadırlar. Bu tedavi yöntemlerinden biri de sakal ekimi tedavisidir.

Sakal Ekim’i Nasıl Uygulanır? 

Pek çok erkek tarafından ilgi gören ve uygulanan bu işlem için donör bölgesi kişinin ensesi yani iki kulak arasıdır. Yapılan araştırma ve incelemelere göre kıl kökleri arasında en az dökülme görülen bölge iki kulak arasındaki bölgedir. Bu nedenle kıl kökü ekimi işlemleri sırasında greftler iki kulak arasından alınır.   

Sakal ekimi, kişinin ense bölgesinden alınan saçların, dudak üstü ve yanak gibi bölgesel boşluklara uygulanma işlemidir. İşlem sırasında kıl ekimi sakalların seyrek olduğu ya da hiç olmadığı bölgelere yapılır. İşlem sırasında kişiye ekilen sakalların oranı kişinin sakal yoğunluğuna, kıl tipine göre değişmektedir. Bu nedenle işlem öncesinde alanında uzman ekip tarafından saç analizleri yapılır. Yapılan saç analizi sonrasında ekilme amacıyla toplanması gereken greft sayısı belirlenir.  

İşlem sırasında kullanılacak olan greftler FUE Gold tekniği ile kişinin ense bölgesinden toplanır. Sakal tek kıldan oluştuğu için alınan saç kökleri yeniden bölünür. Bu işlem sonrasında belirlenen bölgeye sakal ekimi gerçekleştirilir.

İşlemden yaklaşık 4 hafta sonra şok dökülme adı verilen geçici bir dökülme ile dökülür. Fakat bu dökülmenin 3 ila 6 ay sonrasında ekilmiş olan kökler güçlü bir şekilde büyür ve kişi arzu ettiği estetik görünme ulaşır.  

Sakal Ekim’i Kimlere Yapılır? 

Erkekler tarafından çokça tercih edilen bir işlem olan sakal ekimi tedavi yöntemi, estetik görünüm açısından sakal yoğunluğunda ya da şeklinde sorun yaşayan bireylere uygulanmaktadır. Sakal ekimi tedavisi genellikle; 

  • Kaza vb. gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan yaralanmalardan kaynaklı oluşan yara ve yanık izi olanlara 
  • Sakal görünümü asimetrik görünenlere  
  • Sakal ve bıyıkları seyreklik olanlara 
  • Hormonsal nedenlerden kaynaklı olarak hiç sakalı çıkmayanlara  
  • Cinsiyet değiştiren kişilere 
  • Sakal yoğunluğunu estetik açıdan beğenmeyenlere bu işlem uygulanmaktadır.  

Sakal Ekim’i Yöntemleri Nelerdir? 

Bıyık ve sakal ekimi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Hastaya uygulanan sakal ekimi öncesinde hastanın saçlarına uygulanan analiz ve incelemeler ile belirlenmektedir. Hastalara uygulanan her bir tekniğin kişilere sağlamış olduğu farklı avantajlar bulunur.  

Sakal Ekim’inde Kanallar Nasıl Açılmalı? 

Ense bölgesindeki iki kulak arasından alınan donörler kişinin dudak üstü ve yanaklarına ekilebilmesi için kıl köklerinin yerleştirilebileceği kanalların açılması gerekir. Fakat sakal ekimi tedavi işlemleri sırasında saç ekimi gibi işlemlerde uygulanan kanal açma yöntemi ile değil de iğne ile delerek açılması kıl köküne istenilen yönü vermek için daha kolay yöntemler arasındadır.   

Ekim işlemi sırasında 0,6- 0,7 mm kalınlıkta olan ince uçlu iğneler ile kişinin bölgelerinde kanallar açılır. Bu yöntem sayesinde sakal ekimi sırasında gerekli olan 35 ila 40 derecelik açılarla kıl kökleri ekilebilmektedir.  

Sakal Ekim’i Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Bu işlemin alanında uzman kişiler tarafından uygulanması gerekir. Aksi taktirde işlem sonrasında arzu edilen sonuca ulaşılmayabilmektedir. İşlemden yaklaşık bir hafta önce hastanın yeşil çay tüketimine ara vermesi gerekir. Operasyon öncesi 48 öncesinde alkol kullanımını bırakmalı ve operasyona rahat edebileceği kıyafetler ile gelmelidir.   

Operasyon gününde hasta ve işlemi yapacak olan uzman doktor arasında bir muayene gerçekleştirilerek operasyonun planlaması detaylıca yapılır. İşlem sırasında ilk olarak donör bölgesi olarak kullanılan iki kulak arasındaki bölgede tıraş işlemi uygulanır. Tıraş edilen bölgeden greft alınır ve özel solüsyon içerisinde bekletilir.    

İşlem uygulanırken uygulama yapılan bölgeye lokal anestezi işlemi uygulanır. Sakal ekimi işlemi sonrasında uzman doktor tarafından hastaya önerilen her şeye kişinin uyması ve uygulaması gerekir.  

Sakal Ekim’inde Kanallar Nasıl Açılmalı? 

Çeşitli nedenler doğrultusunda pek çok kişiye uygulanan bir işlem olan sakal ekimi işlemi sırasında donör bölgesinden alınan greftlerin yerleştirilebilmesi için yanaklarda ve dudak üstü bölgelerinde kanallar açılması gerekir. Sakallara uygulanan ekim sırasında sakal köklerinin 35 ila 40 derecelik açı ile yerleştirilmesi gerektiği için ince iğneler ile kıl köklerinin kanallarının açılması gerekir. 0,6 ya da 0,7 mm’lik olan bu iğneler ile kıl köklerinin açısı ve kişinin isteğine göre sakal şekillendirmesi daha kolay olabilmektedir.  

Sakal Ekim’i Yanık İzi Gibi Durumlarda Yapılabilir Mi? 

Hastanın sakal bölgesine uygulanan ekim işlemi sadece sakal seyrekliğinden kaynaklı olarak uygulanan bir işlem değildir. Aksine pek çok farklı durumlarda da bu işlem uygulanabilmektedir. 

Yanık izi gibi durumlarda, sakalların seyrekleşmesi sonucunda, köse yani sakalsız kişilere, bölgesel olarak sakal yoğunluğu olanlara, olası bir kaza sonucunda meydana gelmiş yara izine vb. gibi pek çok durum ile karşılaşan kişilere sakal ekimi işlemi gerçekleştirilmektedir.    

Sakal Ekim’i Saç Ekim’i ile Birlikte Yapılır Mı? 

Saç ekimi ile sakal ekimi işlemleri aynı anda uygulanabilen işlemlerdir. Fakat bu işlemler sırasında pek çok farklı etkene dikkat edilmesi ve oldukça özenli davranılması gerekir. Donör bölgesinden alınan kıl köklerinin analizinin doğru ve detaylıca incelenmesi gerekir.    

Saç ekimi işlemi için uygun olan saç kökleri saç ekimi işleminde kullanılırken aynı şekilde sakal için uygun olan kıl kökleri de sakallara uygulanan ekim işlemi sırasında kullanılmaktadır. Ayrıca alınan kıl köklerinin renk farklılıklarına da oldukça dikkat edilmeli ve renklere uygun olarak ekim işlemi yapılmalıdır.  

Sakal Ekim’i Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer? 

Diğer kıl kökü ekim işlemlerinde olduğu gibi sakal ekimi tedavisi işleminde de iyileşme süreci oldukça benzerdir. İşlem gerçekleştirildikten sonra kişinin yüz bölgesine ekilen kıl kökleri şok dökülme yaşayarak dökülür. Bu şok dökülme durumu oldukça normal bir durum olup neredeyse her kıl kökü ekimlerinde karşılaşılan bir durumdur.  

Şok dökülmenin ardından ekilen greftler 3 ila 6 ay gibi bir süre zarfı içerisinde yeniden uzar. Ekim işlemi sırasında ekilen greftlerin uzaması ve doğal bir görünüm ile kişinin arzu ettiği estetik görünüme ulaşması yaklaşık olarak on iki ay gibi bir süre zarfında gerçekleşmektedir.

Sakal Ekim’i Sonrası Süreç Nasıl İşler? 

Hastaya uygulanan operasyondan 2 gün sonra hasta ilk yıkamaya davet edilir. İlk yıkaması gerçekleştirilirken hastaya on gün süre ile nasıl yıkama yapacağına dair bilgilendirmeler yapılır. İşlemden sonra hasta ilk kontrolüne onuncu gün gelmektedir. Ardından üçüncü ay, altıncı ay ve onuncu ay olarak farklı kontroller gelerek kişinin iyileşme süreci takip edilir.  

İşlem sırasında hastaya ekilen köklerin uzamaya başlaması yaklaşık olarak 3 ay sürmektedir. Yani işlemden yaklaşık 3 ay sonra sakal bölgesine ekilen greftler uzamaya başlar. İşlemin tamamen son hali için yaklaşık olarak 12 ay geçmesi gerekir.

Sakal Ekim’i Ne Kadar Sürer? 

Genellikle 2- 5 saat aralığında süren sakal ekimi işleminin uygulama süresi hastanın sakal durumuna, kıl tipine, saç analizine, sakallarının yoğunluğuna vb. gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Fakat genellikle 2 ila 5 saat aralığında değişebilen bir süre içerisinde sakal ekimi tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Sakal Ekim’i Fiyatları 2023 

Pek çok farklı parametreye bağlı olarak sakal ekimi tedavisi fiyatlarında değişiklik görülmektedir. Hastanın sakal yoğunluğuna, işlem yapılan bölgeye, işlem sırasında kaç greft gerekli olduğuna, tercih edilen tekniğe vb. gibi pek çok etken bu tedavi yönteminin fiyatlarını etkilemektedir. Bu nedenle kişinin muayene olduktan sonra fiyat bilgisi alması tavsiye edilmektedir.  

Sakaldan Saç Ekim’i Yapılıyor Mu? 

Saç ekimi işlemlerinden biri olan sakaldan saç ekimi işlemi iz bırakmayan ve kısa süre içerisinde DHI tekniği ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Hastanın donör bölgesinde bulunan sakal kılları uygun yoğunlukta seçilir. Ardından deriden ayrıştırılan sakal kılları hastanın başına ekilerek hastanın saç ekimi işlemi gerçekleştirilmektedir.   

Sakal Ekim’inde Ne Kadar Kök Kullanılır? 

Kıl ekimi işlemi sırasında uygulama yapılacak olan bölge için ihtiyaç duyulan kıl kökleri farklı parametrelere göre seçilmektedir. Uygulama yapılacak olan bölgenin büyüklüğüne, kıl yoğunluğuna vb. gibi etkenlere göre belirli sayıda kıl kökü grefti alınır ve işlem yapılacak olan bölgeye uygulanır. Sakalın tamamının olmadığı durumlarda ortalama olarak kişiye 1000 ila 3000 kıl köküne ihtiyaç duyulur.  

Sakal Ekim’inde Acı Hissedilir Mi? 

Tüm kıl kökü ekim işlemlerinde olduğu gibi sakal ekimi tedavi işlemi sırasında da hastanın işlem göre bölgesine lokal anestezi işlemi uygulanır. Hataya uygulanan bu işlem sayesinde hasta işlem süresi boyunca acı ya da ağrı hissetmemektedir.    

Sakal Ekim’i İyileşme Süreci Nasıl İşler? 

İşlem sonrasında iyileşme süresi çok önelidir. Hastaya uygulanan sakal ekimi tedavisinden tam verim alınabilmesi ve hastanın istediği sonuca ulaşabilmek için kişinin iyileşme süreci sırasında uzman doktorun tavsiyelerine dikkat etmeli ve uygulamalıdır. İşlem sonrası ikinci gün hastanın yıkama işleminin gerçekleştirilmesi için kliniğe gitmesi gerekir. Yıkama işlemi işlem sonrasında oldukça önemli ve dikkatle yapılması gereken bir işlemdir. Aksi taktirde ekilen kıl kökleri zarar görebilmektedir.  

İşlemden bir süre sonra hastanın ilgili bölgesine ekilen kıl köklerinde şok dökülme görülebilmektedir. Bu dökülme her saç kökü ekimi işlemi sonrasında görülen normal bir durumdur. Dökülme gerçekleştikten sonra kıl kökleri doğal süreç ile büyümeye başlar. İşlem sonrasında kişiye uygulanan sakal ekimi son görünümüne işlemden yaklaşık olarak on iki ay sonra belirginleşir.

Sakal Ekim’i Ne Kadar Sürer? 

Erkeklerin en sık uyguladığı işlemlerden biri olan sakal ekimi tedavisi işlemi yaklaşık olarak 2 ila 5 saat aralığında sürmektedir. Fakat bu süre işlem sırasında hastaya uygulanacak olan kıl köküne, hastanın sakal yoğunluğuna vb. gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir.  

Bu işlem öncesinde hasta ile doktor arasında yapılan ön görüşmeler de eklendiğinde yaklaşık olarak 3-4 seans sürebilmektedir. 

Sakal Kaç Günde Kaç Mm Uzar? 

Sakalların uzama hızı herkeste farklılık gösterir. Kişinin yaşam koşullarına, beslenme şartlarına, kıl tipine vb. gibi pek çok etkene bağlı olarak kıl uzamasında değişiklik görülür. Fakat ortalama olarak sakallar günde 0,25 mm ile 0,35 mm arasında uzamaktadır. Sakal ekimi tedavisi ile ekilen sakallar normal kıl kökü uzama seyrinde uzamaktadır.