Saç Ekimi
Saç ekimi işlemi, saç dökülmesi yaşayan kişilerin kelleşmiş olan kafa derisine saç telleri yerleştirilerek yeniden saçlı deriye dönüştürülmesini sağlayan tıbbi bir işlemdir. Bu işlem sayesinde kişilerin kendilerinde rahatsız oldukları bir sorun çözülmekte ve böylece bu durumdan muzdarip olan kişilerin özgüvenleri de artmaktadır. Genetik ya da çevresel faktörler sebebiyle kaybedilen saçlar saç ekimi işlemi ile tekrar kazanılabilmektedir. Farklı yöntemlerle yapılabilen bu işlem için mutlaka bir uzman ile birlikte hareket etmeniz gerekir.
Neden Saç Kaybı Olur?
Yaşın ilerlemesi, stres, çeşitli hastalık ya da ilaçlar, genetik faktörler ve çevresel faktörler saç kaybı üzerinde etkilidir. Bunlardan en güçlü etki genetik faktörlerde olsa da diğerlerinin etkisi de büyüktür. Örneğin kanser tedavisi gören hastaların çok gür saçları da olsa ilaçların etkisiyle dökülebilmekte ve bazı bölgelerde tekrar saç çıkmayabilmektedir. Bu gibi durumlarda saç kaybı kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Ancak günümüzde saç kaybının telafisi saç ekimi yöntemleri ile mümkündür.
Saç Kökü Nedir?
Saç kökü, basitçe anlatmak gerekirse kafa derimizde bulunan ve saç tellerimizin kaynağı olan mikro boşluklardır. Bu kökler saçlarımızın yapısını ve şeklini belirler. Saçımızın çok gür ya da çok seyrek olması, erken yaşta dökülüp dökülmeyeceği gibi hususlar aslında saç kökleri ile doğrudan ilgilidir. Saç kökleri bazı bölgelerde daha sağlam olurken bazılarında ise daha çabuk kaybedilebilirler. Genellikle kulak arkası ve ense bölgelerindeki saç kökleri daha sağlam ve kalıcıdır.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Anestezi Uygulanması: Saç ekimi yapılmadan önce ilk olarak ense bölgesine lokal anestezi uygulanır. Buradan alım işlemi gerçekleştikten sonra ise başın ön kısımlarına ve ekim yapılacak alanlara anestezi uygulanır. Böylece işlem yapılan bölgelerde ağrı ya da acı hissedilmez.
Greftlerin Toplanması: Ekim işlemi yapılmadan önce greft toplanması gerekir. Bu işlem saç köklerinin toplanması için yapılır. Donör bölge olan ense bölgesinden greftler çeşitli yöntemlerle toplanır.
Greftlerin Yerleştirilmesi: Toplanan greftler saç dökülmesi yaşanan bölgelere uzmanlar tarafından nakledilir. Greft toplama ve yerleştirme işlemlerinde yöntemler kişiye özgü olarak doktor tarafından seçilebilir. Toplama ve yerleştirme işlemleri 6 ila 8 saat sürebilmektedir.
Maske Uygulaması: Saç ekimi işlemi sonrasında doktorunuz gerekli görürse maske uygulaması yapabilir. Bu uygulamada kullanılacak maskenin içeriği tamamen sizin saç ve kafa derinizin ihtiyaçlarına uygun olarak seçilir.
Saç Analizi ve Uygun Tekniğin Seçilmesi
Genetik olarak hepimiz birbirimizden farklı olduğumuz için herkesin saç yapısı da birbirinden farklıdır. Bu sebeple saç ektirmeye karar verdikten sonra ilk yapmanız gereken şey bir uzmanla görüşmektir. Uzman doktorunuz çeşitli testler ve tahliller ile sizin saç yapınızı ve kafa derinizi analiz eder. Analiz işleminden sonra ise çıkan sonuçlara ve sizin isteklerinize bağlı olarak en uygun saç ekimi yöntemi seçilir.
Özel Mikro İğneli Tedavi
Özel mikro iğneli saç ekimi tedavisinde saç ektirecek kişinin kendi kanı alınır ve özel tüplerle santrifüj cihazlarına verilir. Bu cihazlarda kanın beyaz plazması ayrıştırılır. Ayrıştırılan beyaz plazma deri altına enjekte edilir. Böylece saç köklerinin tekrar canlanması sağlanır. Mikro iğneli tedavi sayesinde saç ekimi işlemi pekiştirilmiş olur ve daha sağlıklı ve kalıcı sonuç elde edilebilir.
Lazer Terapi
Lazer terapi de tıpkı özel mikro iğneli tedavi işlemi gibi saç ekimi işlemi sonrasında yapılır. Ekim sonrasında hasta kliniğe geldiğinde gerekli pansuman yapıldıktan sonra lazer tedavi işlemi uygulanır. Lazer terapide ışınlar deri altına nüfuz ettirilir ve böylece saç kökleri uyarılarak saçların daha sağlıklı, kalın ve gür olması sağlanır. Sadece ışın kullanılarak uygulanan bir tedavi olduğu için işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez, ağrısız ve acısız bir işlemdir.
Ozonlu Mezoterapi
Üç adet oksijen atomunun bir araya gelmesiyle meydana gelen ozon gazı, laboratuar ortamında bazı vitaminler ile karıştırılarak saç ekimi uygulamasından sonra saç derisine ve saç köklerine uygulanır. Ozonlu mezoterapi sayesinde hücreler yeniler ve kan dolaşımı arttırılmış olur. Böylece daha sağlıklı saçlara sahip olmanız sağlanır.
Saç Ekimi Kimlere Uygulanabilir?
Hamile olmayan ve herhangi bir kronik rahatsızlığa sahip olmayan herkes saç ekimi uygulaması yaptırabilir. Saç ekim işlemi genellikle saçlarında genetik olarak dökülme ya da seyrelme yaşayan kişiler, herhangi bir hastalıktan dolayı saç kaybı yaşamış kişiler ya da saçlarından memnun olmayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Saç ekim işlemi için yaş sınırı ise 20-65 yaşları arasıdır. Bu yaş aralığında sağlıklı bir bireyseniz bu işlemi yaptırabilirsiniz.
Saç Ekiminin Avantajları Nelerdir?
Saç ekimi ile birlikte kişinin saçsız kafa derisine transfer edilen saçlar kalıcı bir çözüm olmaktadır.
Doğru uzmanla gerçekleştirildiğinde ağrısız ve acısız bir süreçtir.
Saç dökülmesinden rahatsız olan kişilerin istedikleri görüntüye sahip olmasını sağlayarak özgüvenlerinin artmasına yardımcı olur.
Genetik ya da çevresel faktörlerle genç yaşta saçları dökülmüş kişilerin tekrar saçlarına kavuşmasını sağlar.
6-8 saat gibi kısa bir sürede saç ekimi operasyon tamamlanır.
Hangi Aylar Saç Ekimi İçin Uygundur?
Saç ektirmek isteyen kişilerin çoğu, bu işlemi ne zaman yaptırması gerektiği hakkında kafa karışıklığı yaşamaktadır. Bazı uzmanlar saç ekimi için sonbahar ya da kış aylarını daha uygun gibi görse de aslında mevsimlerin ya da ayların saç ekimi operasyonuna kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Bu sebeple kendinize en uygun zamanda bir uzman ekip ile irtibata geçerek saç ektirme operasyonunuzu en uygun tarihe gönül rahatlığıyla ayarlayabilirsiniz.
Saç Ekimi İçin Yaş Sınırı Nedir?
Sanılanın aksine saç ektirme operasyonu için çok kısıtlı bir yaş sınırı yoktur. Pek çok estetik müdahalede olduğu gibi bu işlemde de yaş sınırı 20 ila 65 yaş arasıdır. 20 yaş ile 65 yaş aralığında iseniz ve saç ektirmeye engel herhangi bir sağlık probleminiz yoksa ve saç deriniz de bu işlem için uygunsa saç ektirebilirsiniz. Yaş skalası oldukça geniş olan bu işlemi genellikle 50 yaş üzeri erkek bireyler tercih etse de her yaştan insan saç ektirme operasyonuna ihtiyaç duyabilmektedir. İhtiyaç halinde şartları sağlayan herkes genç ya da yaşlı fark etmeksizin bu operasyonu yaptırabilir.
Saç Ekimi Ne Kadar Sürer?
Saç ektirme süreci kişiden kişiye göre değişebilen bir süreç olduğu için operasyonun ne kadar sürdüğü ile ilgili net bir bilgi vermek doğru olmaz. Operasyonda kullanılacak olan yönteme, saç tipinize ve yerleştirme yapılacak alanın büyüklüğüne göre işlemin süresi değişkenlik gösterebilir. Ancak ortalama bir saç ekimi işleminin 6 ila 8 saat aralığında sürdüğünü söylemek yanlış olmaz. İhtiyaç ve isteklerinize göre bu süre 2-3 saat gibi kısa bir zamana da düşebilir, 10 saate de uzayabilir. Bu konuda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Doktorunuz sizi muayene ettikten ve isteklerinizi dinledikten sonra operasyonun ne kadar süreceği konusunda sizi bilgilendirecektir.
Saç Ekimi Öncesi
Operasyon öncesinde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan ilki, operasyona girmeden bir süre önce alkol ve sigara tüketiminizi kesmektir. İkinci dikkat edeceğiniz şey ise yine operasyondan bir süre önce saçınıza ve kafa derinize yoğun kremler, losyonlar ya da jöle gibi şekillendiriciler sürmeyi bırakmanız gerektiğidir. Operasyonun olacağı gün saçınızı yıkayarak kliniğe gitmeniz gerekmektedir. Saçınızı yıkadıktan sonra hiçbir kozmetik ürün kullanmayınız. Bunlar dışında özellikle dikkat etmeniz gereken bir şey olursa doktorunuz mutlaka sizi bilgilendirecektir.
Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ektirme operasyonu sonrasında 3-4 gün saçınızı yıkamamalısınız. 3-4 gün sonrasında doktorunuza danışarak aldığınız bir şampuan ile saçınızı yıkayabilirsiniz. Eğer kabuklanmalar ya da çok fazla kuruluk olursa yine doktorunuza danışarak özel bir losyon önermesini isteyebilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli şey doktorunuza danışmadan herhangi bir kozmetik ürün kullanmamanız gerektiğidir. Unutmayın, saç ekimi cerrahi bir işlemdir ve o bölge bir süre boyunca çok hassas olacaktır. Bu sebeple ekstra dikkat etmeniz gereklidir. Operasyon sonrası günlük hayatınıza dönebilirsiniz ancak bu süreci saklamak istiyorsanız 10-15 güne ihtiyacınız olacağını unutmayın.
En İyi Saç Ekimi Doktoru Nasıl Belirlenir?
Bu işlem kişiye özel bir işlem olduğu için doktor seçimi de kişiye özel olmalıdır. Rahat bir süreç geçirmek ve süreç sonunda kalıcı ve sağlıklı bir sonuç elde etmek için doktor seçimi oldukça önemlidir. Bu noktada doktorunuza karar vermeden önce birkaç farklı doktor ve uzman ekip ile görüşerek ihtiyaçlarınızı anlatabilir, karşılıklı iletişim sonucunda sizin için en doğru olacak kararı verebilirsiniz. Karar verebilmek için doktorun önceki işleri hakkında bilgi talep edebilir ya da sizden önceki hastalarla görüşerek onların fikirlerini alabilirsiniz.
En İyi Saç Ekimi Merkezi Nasıl Belirlenir?
Saç ektirme merkezi seçimi de tıpkı doktor seçimi gibi hem çok önemli hem de çok kişiye özgü bir konudur. Doktor seçiminde olduğu gibi klinik seçiminde de birkaç farklı yer ile görüşerek karar vermenizde yarar vardır. İşlemi yapacak olan ekip ne kadar iyi olursa olsun klinikte kullanılan malzemeler, kliniğin imkanları ve öncesinde ya da sonrasında size sağladığı ek avantajlar çok önemlidir. Saç ektirme merkezi seçerken bu hususları göz önünde bulundurarak tercih yapmanızda fayda vardır. Böylece kendiniz için en uygun seçimi yapabilirsiniz.
Saç Ekimi Fiyatları 2023
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu süreç kişiye özgüdür. Kullanılacak yöntem ve saç ekiminin yapılacağı alanın büyüklüğü gibi faktörler fiyatları da etkilemektedir. Bunun yanı sıra ekim işlemi ile birlikte yaptıracağınız ek işlemler de fiyatı etkilemektedir. Fiyatı etkileyen diğer bir unsur ise doktor ve kliniktir. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda saç ektirme operasyonları için tek ve net bir fiyat vermek mümkün değildir. Operasyona karar verdikten sonra klinik ve doktorunuzla iletişime geçerek net bir fiyat öğrenebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Saç Ekiminden Sonra İz Kalır Mı?
Ekim işleminde kullanılan birbirinden farklı pek çok yöntem vardır. Bu yöntemlerden bazıları kafa derisinde hiçbir iz bırakmazken bazıları ensede hafif bir iz kalmasına sebep olabilir. Sizin istekleriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda hangi yöntemin yapılacağına karar verilir. Eğer iz kalmasını istemiyorsanız doktorunuza söyleyerek bu duruma uygun bir yöntem tercih etmesini isteyebilirsiniz. Böylelikle saç ekiminden sonra hiçbir iziniz kalmayacaktır.
Saç Ekimi Sonrasında Doğal Görünüme Ne Zaman Ulaşılır?
Operasyon sonrasında iyileşme ve doğal bir görünüme ulaşma hızı yapılan işlemin kalitesine ve işlem sırasında kullanılan yönteme göre değişkenlik gösterir. Genetik ve çevresel faktörler de bu durum üzerinde etkilidir. Süre değişken olmakla birlikte ortalama 10-12 aylık süreçte saçlarınızın doğal bir görünüme ulaşabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bazı kişilerde bu süreç daha kısa sürerken bazı kişilerde de daha fazla uzayabilmektedir.
Saç Ekimi Sonrası Yıkama Nasıl Yapılır?
Ekim işleminden sonra ilk 3-4 gün saçınızı yıkamamanız gerekir. Sonrasında ise doktorunuza danışarak satın aldığınız bir şampuan ile saçınızı yıkayabilirsiniz. Eğer kafa derinizde kabuklanma ya da yara problemi olursa doktorunuzla iletişime geçerek losyon kullanabilirsiniz. Yıkama işleminden sonra kafa derinizde herhangi bir yan etki hissederseniz hemen doktorunuza bildirmeniz gerektiğini unutmayınız.
Ekilmesi Gereken Saç Miktarını Belirleyen Nedir?
Ekilmesi gereken saç miktarını belirleyen ilk şey tabii ki sizin isteklerinizdir. Ekim işlemi sonrasında kavuşmak istediğiniz görüntüye bağlı olarak ekilmesi gereken saç miktarı değişmektedir. Ancak tek belirleyici faktör bu değildir. Doktorunuz yaptığı analizler sonucu ekilmesi gereken saç miktarına da karar verebilir. Bu noktada doktorunuzla konuşarak ihtiyaçlarınız ve istekleriniz doğrultusunda en doğru kararı birlikte verebilirsiniz.
Saç Ekimi Operasyonu Kaç Saat Sürer ve Konforlu Mudur?
Kullanılan yönteme ve ekilen bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak operasyon süresinde değişiklik olmaktadır. Bu sebeple her operasyonun süresi aynı değildir. Bazı operasyonlar 3-4 saat sürerken bazıları 8-9 saat sürebilmektedir. Ortalama bir süre vermek gerekirse ortalama bir saç ektirme operasyonunun 6-8 saat sürdüğünü söylemek mümkündür.
Saç Ekimi Operasyonu İçin Kaç Gün Ayırmalıyım?
Operasyon birkaç saat sürse de iyileşme süresi için birkaç gün ayırmanız gerekebilir. Ekim işleminden sonra ilk 3-4 gün saçınızı yıkamamanız ve enfeksiyon ihtimaline karşı korumanız gerektiği için ekstra dikkatli olmanız gerekebilir. Eğer saç ektirme işlemini çevrenizden saklamak istiyorsanız 10-15 gün gibi bir süreye ihtiyacınız olabilir. Daha sonrasında günlük hayatınıza rahatlıkla dönebilirsiniz.
Donör Bölge Neden Önemlidir?
Saç ekimi operasyonlarında kişinin kendisinden başka biri donör olamayacağı için kişinin donör bölgesi büyük önem taşımaktadır. Bu bölgedeki saç köklerinin saç ekimine uygun olması gerekmektedir. Bu sebeple saç ektirme işlemlerinin kalıcı ve sağlıklı bir sonuç verebilmesi için donöt bölgenin önemi büyüktür. Donör bölgenin uygunluğunu kontrol ettirmek isterseniz bir uzman ile görüşerek saç analizinizi yaptırabilirsiniz.
Saç Ekiminden Sonra Ne Zaman Sosyal Hayata Dönebilirim?
Ekim işlemi sırasında sadece lokal anestezi uygulandığı için işlem sonrasında normal hayata dönmeyi engelleyen bir durum yoktur. Sosyal hayatınıza istediğiniz zaman dönebilirsiniz ancak saç ektirme işlemi yine de bir cerrahi işlemdir ve bu sebeple de o bölge bir süre çok hassas olacaktır. Ekim yapılan bölgeyi elinizden geldiğince korumanız kendi sağlığınız için çok önemlidir. Yaptırdığınız işlemi sosyal çevrenizden saklamak isterseniz 2 hafta gibi bir süre beklemeniz gerekebilir.
Ekilen Saçlar Normal Saçlardan Farklı Mıdır?
Ekilen saçların donörü de siz olacağınız için aslında ekilen yeni saçlar da sizin saçınızdır. Dolayısıyla ekilen saçların normal saçlarınızdan hiçbir farkı yoktur. İşlemin üzerinden belli bir süre geçtikten sonra yeni saçlarınız da diğerleri gibi doğal gözükür ve aralarında hiçbir fark kalmaz.
Saç Ekimi Sonrası Jöle, Sprey Gibi Kozmetik Ürünler Kullanılabilir Mi?
Ekim işlemi sonrasında hem kafa derisi hem de yeni ekilen saçlar çok hassas olabileceği için jöle, sprey ya da şekillendirici kremler gibi kozmetik ürünlerin bir süre kullanılması doğru değildir. Bu ürünlerin tekrar ne zaman kullanılabileceği ise sizin iyileşme hızınıza bağlıdır. Saç ekimi sonrasında bu ürünleri tekrar ne zaman kullanabileceğiniz konusunda en doğru bilgiye ulaşmak için doktorunuza danışabilirsiniz.